Hvad kan I tag på af tøj til jeres fotografering?

 

Et af de mest almindelige spørgsmål, jeg bliver spurgt om under planlægningsfasen med mine kunder er: "Hvad skal vi have på af tøj?" Det kan være et svært spørgsmål, men jeg vil meget gerne give jer en række gode råd til jeres tøjvalg, hjælpe jer med at indsnævre jeres beslutning, og sørge for at hjælpe med at jeres tøj passer til det sted, I har valgt til jeres fotografering. Nedenfor kan I læse mine gode råd.

Koordiner jeres tøjvalg

Det betyder ikke at alle skal være ens i cowboybukser og en hvid skjorte! I skal forestille jer at I bør tilpasse jeres tøj ved at vælge farver, der fungerer godt sammen. Min erfaring siger, at hvis alle har det samme tøj på, vil man blive blandet sammen, og der vil ikke være det samme liv i billederne. 

CT__8225-Edit.jpg

Brug farver og mønstre

Farver er overalt omkring os og bringer ting til live... det kan I bruge til at bringe liv ind i jeres billeder også! I skal bare være opmærksom på, at de farver I vælger, koordinerer med hinanden, og I ikke bare kommer til at ligne en storfarvelade! Når I vælger mønstre, bør I vælge mindre mønstre, der ikke vil tage opmærksomheden væk fra jer. Brug således mønstre sparsomt .... fx hvis en person bærer én slags tryk, skal man forsøge at undgå at sætte en anden i et konkurrerende mønster.  Fx ikke bølger og blomster sammen. Når I tænker på tekstur, bør I også vælge forskellige ting, der vil give billederne en vis interesse, såsom blonder, snørebånd, denim osv. Undgå også store logoer som fx "Diesel" og "Levis ", fordi de igen typisk vil tage opmærksomheden væk fra jer. I ønsker at viser jeres ansigter og følelser, ikke at I er en reklame for et tøjfirma!

 

IMG_0424.jpg

Vær tidløs

I vil gerne have at jeres billeder er tidsløse. Vælg tøj, der ikke anses for moderigtigt lige nu, men vil kunne nydes og vises i mange år fremover. Et eksempel på noget, der er tidløst, er fx jeans, eller en enkel skjorte. Men I bør stadig indarbejde jeres egen stil i jeres outfit, fx med jeres egne toppe og tilbehør. 

 

2U0A8472.jpg

Fremhæv jeres personlighed

Måske den vigtigste "regel" i min bog. Formålet med billederne er forhåbentlig at fange hver enkelt person som de virkelig er, at fange familien, relationerne og personerne i billederne som de er sammen. At tvinge børn til at bære tøj, der er ubehagelige og uvant for dem er sjældent godt. Det samme gælder for voksne. Brug tøj, som I har det godt i, og billederne vil udstråle det. Hvis jeres barn bærer et par gummistøvler overalt, giver det måske mest mening at få ham til at bære dem på billederne også. Husk, du vil fange alle som de er NU. 

Tøj til sæson og lokation

Selvfølgelig vil du have jeres billeder til at give mening. Man vil typisk ikke bære jeans, støvler og en jakke til stranden om sommeren, så hvorfor ville du have det på jeres billeder? Vælg derfor tøj der passer til sæson og lokation. For eksempel, hvis vi tager billeder på stranden, bærer moren smuk kjole og sandaler, far har en en kortærmet skjorte og shorts eller bukser på (som du også kan rulle op), sæt din lille pige i en sød forårs- eller sommerkjole, osv. Du vil også gerne sikre dig, at alle er koordinerede i både farver og stilarter. Billedet nedenfor fra Blokhus Strand er et godt eksempel.

2U0A3633-2.jpg

Lag

En af mine foretrukne "tips" til tøjvalg er lag! I sommermånederne kan dette være sværere at bruge mange lag, men i alle de andre årstider skal du helt sikkert tænke på lag dine tøj. Ikke alene vil det give mere visuel interesse for hvert billede, men det vil også give meget mere variation i dine billeder. Har du masser af billeder af dig selv i din kjole eller søde top og jeans? Tag også en lille trøje eller jakke og en hat med, og du har helt anderledes udseende.

Personliggør det

Dette er dine billeder og selvfølgelig vil du have dem til at fortælle en historie om dig og din familie. Fremhæv ting, som din familie nyder at lave sammen og medbring gerne "rekvisitter" og tilbehør, der vil hjælpe til at vise hvem I er. Hvis din familie nyder at spille musik sammen, så bring jeres instrumenter til din fotografering. Hvis din familie nyder sejlsport, foreslår jeg at vi fotograferer på en båd eller i det mindste nær vandet. Medbring elementer, der repræsenterer hvem hver enkelt er, og hvem din familie er sammen.

2U0A6017-Edit.jpg
2U0A6444.jpg

Husk, hvor du bor

Typisk er er jeres hjem ikke noget, alle vil tænke på før jeres fotooplevelse. Jeg opfordrer dog altid mine kunder til at tænke på deres indretning, farver og stil i deres hjem. Chancerne er store for at du på tidspunkt bestiller print af jeres billeder. Hvorfor ikke have din indretning i tankerne og sørg for, at det hele passer ind i dit hjem? Dette sikrer, at store portrætter passer godt sammen.

hh.jpg

Hold sminken naturlig, men hav stadig makeup på

Du bør undgå at bruge meget tung makeup, men lidt farve på dine læber, øjne og kinder vil hjælpe med at bringe liv i billederne. Sørg også for at tage noget lip gloss med dig.

Outfit ændringer

Hvis tiden tillader det, kan du medbringe et andet sæt tøj. Igen får du meget mere variation i dine skud. Så hvorfor ikke bruge muligheden og få mest muligt for pengene!

0002-CT__1269-.jpg

Damer og deres sko

Jeg er vilde med et par søde sko, men de kan også betyde ondt i fødderne. Hvis du planlægger at bære høje hæle udenfor, bør du sørge for også at bringe et par flade sko som du kan skifte imellem. Du kan bare bytte dem ud som du har brug for.

Hvis jeg skulle vælge tøj til min familie, så ville jeg gøre sådan

Holde din lokation i tankerne og start med en person af gangen. Prøv ikke at tænke på alle på samme tid. Jeg ville starte med moren eller en lille pigen, da de typisk har mest tøj med mønster.  Moren vil måske være iført en blomstret kjole (med en smukt, småt mønster). Gå nu videre til den næste person. Du vil tage farver fra morens kjole, og begynde at tænke på, hvem i familien, der vil se godt ud i hvilke farver. Far ser ikke måske ikke så godt ud i XYZ, da det har tendens til at drukne tonen i hans hud. Lad os vælge ABC til ham i stedet. Og så videre. Så starter du bagefter med at komme med ideer til at personliggøre jeres fotografering. En lille dreng kan have en supermandskappe med, eller sin yndlingsbamse. Den lille pige kan godt lide at spille guitar eller få lavet de vildeste fletninger. Moren elsker tulipaner ... pluk nogle på vej til fotograferingen. Lav omhyggelige valg og sørg gerne for at diskutere ideerne med din fotograf! Tro mig, de fleste er fulde af ideer, men det er altid godt, når familien hjælper og virkelig sikrer en "personlig" fotografering.

 

Se flere gode eksempler her

 

Så hvis vi skal opsummere - og et par bonus tips

  • Tænk i tøj, der ikke tager fokus fra jer, men prøv at koordiner farver og stil

  • Tag ting med der betyder noget for jer. Elsker jeres dreng sin guitar, eller jeres datter sin yndlingsbamse, så tag det gerne med. Det kan også være fodbolden el.l.

  • Tag evt. noget udklædningstøj med. Det kan være rart at være en anden til en start. Et par seje solbriller giver også gode billeder.

  • Vær ikke bange for at fjolle, grine og kilde. Det er der hvor man er helt tæt, at de gode billeder opstår.

  • Vær mætte. Alle er bare gladere hvis man har fået nok at spise :-)

  • Hvis I ønsker at blive fotograferet med jeres sko på så tag et par ekstra rene sko med. På den måde kan vi holde et ren og tørt gulv under fotografering.